Девет прасета са евтаназирани в село Винарово, община Ново село, укрити от

...
Девет прасета са евтаназирани в село Винарово, община Ново село, укрити от
Коментари Харесай

Във Видинско евтаназираха прасета, укрити от стопанина си

Девет прасета са евтаназирани в село Винарово, община Ново село, укрити от собственик, който не е извършил ограниченията против болестта африканска чума. Това заяви Адриан Данков - шеф на Областната дирекция за сигурност на храните (ОДБХ) във Видин, съобщи Българска телеграфна агенция.
Животните попадат в 20 километровата санитарна зона, в която е трябвало да бъдат унищожени поради заплаха от пораждане на ново огнище на болест. Това не е е направено, макар че притежателят е подписал документ, че е извършил дадените му от специалисти на ОДБХ наставления.
Продължават дейностите по пречистване на инфектираните места, където беше намерено заболяване от африканска чума по свинете в област Видин, разясни Данков.
В индустриален свинекомплекс във видинското село Новоселци, където са унищожени близо 4000 свине, след намерено заболяване от африканска чума, е осъществена първична стерилизация и продължава механичното пречистване на детайлите във фермата. Всеки ден се правят инспекциите в обитаеми места от региона по график и със съдействието на локалните кметове, добави Данков.
През юли беше записано заболяване от африканска чума в ромския квартал " Нов път " във Видин, през септември беше доказана позитивна проба и от отстреляно диво прасе в региона на село Коста Перчово, община Кула, дни по-късно беше открито болестта и в индустриален свинекомплекс във видинското село Новоселци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР